Resep Sambal :
Sambal Daging Asam Pedas
Untuk 4 porsi
Bahan Sambal Asam Pedas:
- ½ kg daging sapi potong kecil-kecil
- Garam secukupnya
- 1 lembar daun kunyit,
- 2 lembar daun jeruk
- 1 sdt air
- 1 sdt minyak wijen
- Air dari 16 jeruk purut
- 2 buah jeruk nipis dibelah-belah
Bahan yang dihaluskan:
- 20 cabai merah
- 1 ruas lengkuas,memarkan
- 2 siung bawang putih
- 5 biji kemiri
Cara Membuat Sambal Asam Pedas:
- campurkan daging dengan garam dan bahan yang telah dihaluskan,biarkan semalam
- tuangkan minyak ke dalam sebuah mangkuk tahan panas,masukkan daging yang telah direndam dan bahan lainnya kecuali jeruk nipis
- Tutup mangkuk dan masukkan dalam oven dengan panas sedang.
- simpan selama sehari sebelum dihidangkan, dan panaskan kembali, hidangkan Sambal Asam Pedas dengan potongan jeruk nipis
Comments
Post a Comment